De Netflix-serie Making A Murderer heeft de Emmy Award voor beste documentaireserie gewonnen. De serie won ook de prijzen voor montage, regie en script in dat genre.

Article continues after the ad

Creative Arts Emmy Awards

Zondagavond was de tweede ronde van de Creative Arts Emmy Awards, die jaarlijks de opmaat vormen voor de Primetime Emmy Awards. Die worden volgende week zondag uitgereikt. Netflix viel verder in de prijzen met de documentairefilm over Nina Simone, What Happened, Miss Simone? Seth MacFarlane won de Emmy voor zijn stem in de animatieserie Family Guy, waarin hij vier rollen inspreekt.

Zaterdagavond won Game Of Thrones al negen prijzen voor onder meer casting, stunts, make-up, kostuums en visuele effecten. De serie, waarin ook Carice van Houten en Michiel Huisman vaste rollen hebben, is dit jaar in totaal maar liefst 23 keer genomineerd. Ook Tina Fey en Amy Poehler vielen zaterdag in de prijzen. De twee pakten samen de Emmy in de categorie Beste Gastactrice in een Comedy, voor hun sketch in Saturday Night Live waarin ze Hillary Clinton en Sarah Palin nadeden.

Steven Avery en Brendan Dassey

Making a Murder gaat over een moord waarvoor Steven Avery werd veroordeeld onder verdachte omstandigheden. Zijn neef Brendan Dassey zou hem erbij hebben geholpen en werd ook veroordeeld. De zaak kreeg veel aandacht door de Netflix-serie.

Of het onterecht is weten we niet, maar Avery en Dassey zitten ondertussen nog steeds vast. Netflix heeft al een tweede reeks van Making A Murderer aangekondigd, en Avery's voormalige advocaat Dean Strang gaat ook zelf een documentaire maken, waarin hij het Amerikaanse rechtssysteem op de proef stelt.

In augustus werd Dassey door een rechter vrijgesproken omdat hij zijn bekentenis onder dwang zou hebben afgelegd. Hij zou negentig dagen na die uitspraak vrij komen, maar alleen als er geen beroep werd aangetekend. Dat is dus nu alsnog gebeurd. Volgens de openbaar aanklager heeft de rechter de wet niet juist geïnterpreteerd. Het laatste woord over deze zaak is dus zeker nog niet gesproken!