Je hebt 't waarschijnlijk niet direct in je agenda geschreven bij vandaag: maar toch is het een datum om bij stil te staan. Precies vijfendertig jaar geleden werd de allereerste aflevering van The A-Team namelijk uitgezonden. Anno 2018 zijn we de mannen, en dan Mr. T in het bijzonder, nog steeds niet vergeten.

More content below the advertising

Dat is naast een marathon met alle seizoenen op dvd, reden genoeg om met een overzichtje van Mr. T, oftewel B.A. in de serie, op de proppen te komen.

Mr. T werd op 21 mei 1952 geboren en groeide op in een achterstandsbuurt in Chicago. Zijn moeder bracht hem samen met haar elf (!!) andere kinderen (Mr. T had zeven broers en vier zussen) groot. Toen T nog maar vijf jaar oud was, besloot zijn vader om het grote gezin te verlaten; aan zijn moeder dus de heftige taak om het gezin op te voeden en al haar kinderen op het rechte pad te houden. Dat lukte niet bij alle kinderen, maar wél bij haar één na jongste zoon: Laurence Tero Tureaud, Mr. T dus.

Bodyguard

Na vele omzwervingen, waaronder een baan bij de militaire politie, begon Mr. T als twintiger als portier van één van de bekendste clubs van Chicago. Als deurmannetje kwam hij regelmatig in contact met groten der aarde. Op die manier kwam een nieuwe carrière op zijn pad: hij werd de bodyguard van beroemde artiesten zoals Michael Jackson, Diana Ross en Muhammad Ali.

The A-Team

Zijn doorbraak bij het grote publiek kwam toen niemand minder dan Sylvester Stallone besloot hem te casten voor Rocky III. Het publiek sloot hem meteen in de armen en de producenten van The A-Team wilden hem direct aan boord. Zijn personage B.A. was in 1983 al snel de populairste van de vier, dat zorgde af en toe blijkbaar voor wat strubbelingen op de set.  Hier kwam zijn handelsmerk – de bos gouden kettingen – ook naar voren.

Muziek

We kennen Mr. T allemaal als een man met een behoorlijk grote bek en een heel klein hartje. Maar in dat hartje schuilt muzikaal talent. De grote hit Treat Your Mother Right staat bijvoorbeeld op zijn muziek-cv. 

Hanenkam

Mr. T heeft zijn iconische gouden kettingen met pensioen gestuurd, maar de hanenkam is na al die jaren gebleven. Naar verluidt probeerde Mr. T ooit een ‘T’ (van Tereaud) in zijn haar te scheren, maar dat mislukte. Hierop besloot Mr. T voor een mohawk te gaan. Slimme zet. 

Dancing with the Stars

Laatste wapenfeit van de voormalige B.A. is zijn deelname aan de Amerikaanse Dancing with the Stars vorig jaar. Erg succesvol was zijn danscarrière niet, hij moest de vloer na drie weken al verlaten. 

More content below the advertising

Regisseur Bryan Singer mag dan wel geweldige films gemaakt hebben, er komen steeds meer verhalen naar boven dat hij als persoon verre van geweldig is. Al langere tijd deden er geruchten de ronde dat de man achter topfilms als The Usual Suspects, Valkyrie, Bohemian Rhapsody én meerdere van de X-Men films zich schuldig gemaakt zou hebben aan misbruik van tienerjongens. Het Amerikaanse blad The Atlantic heeft deze week een doortimmerd stuk gepubliceerd waarin vier slachtoffers van de regisseur gedetailleerd beschrijven wat hij met hen gedaan heeft. De producent van zijn nieuwste film staat echter achter zijn regisseur.

More content below the advertising

 

Gedetailleerd beschuldigend stuk

Onlangs werd bekend dat Singer zich mag wagen aan een nieuwe reboot van de jaren tachtig-actiefilm Red Sonja. Deze film met Brigitte Nielsen in de titelrol en Arnold Schwarzenegger als publiekstrekker was in 1985 gemaakt om in te haken op het succes van Arnie's Conan The Barbarian-films. Toen het gedetailleerde stuk van The Atlantic deze week verscheen was het wachten op het ontslag van de regisseur, maar het tegendeel blijkt het geval: Singer beschuldigt de journalisten ervan hem zwart te maken, en producent Avi Lerner neemt het op voor zijn regisseur.

 

“Nepnieuws”

“Ik ga gewoon door met de voorbereidingen voor Red Sonja en Bryan Singer is gewoon nog aan de film verbonden. De $800 miljoen die Bohemian Rhapsody heeft opgebracht is het bewijs van zijn geweldige visie. Ik herken het verschil tussen nepnieuws en werkelijkheid, en ik sta achter mijn beslissing. In Amerika zijn mensen onschuldig totdat het tegendeel bewezen is”, aldus de producent.

Onhandelbaar tijdens opnames

Op zich zou Lerner er goed aan doen het stuk van The Atlantic toch even te lezen, niet alleen vanwege de aantijgingen van misbruik, maar ook omdat nogmaals uit de doeken wordt gedaan waarom Singer door 20th Century Fox ontslagen werd als regisseur nadat  de film al grotendeels was opgenomen. Naar verluidt viel met de filmmaker werkelijk geen land te bezeilen tijdens de opnames, als hij al kwam opdagen. En dan zou hij ook nog continu knallende ruzie hebben gehad met hoofdrolspeler Freddie Mercury. Malek gaf gisteren nog aan dat hij niets wist van de geruchten over Singer.

Eerdere reboot geschrapt

Toch moeten we nog maar zien of deze Red Sonja-reboot er echt gaat komen. In 2009 probeerden Robert Rodriguez en zijn toenmalige geliefde Rose McGowan het ook al, maar nadat de Conan-reboot uit 2011 met Aquaman himself Jason Momoa flopte, werden deze plannen geschrapt. Gelukkig hebben we de promotiefoto's nog.

 

Radio 2-dj's Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte zijn in de ochtend van vrijdag 25 januari een petitie gestart om Loeki de Leeuw terug op de televisie te krijgen. De vrolijke leeuw dook vroeger op de NPO-kanalen op in geinige filmpjes tussen de STER-reclameblokken door. Daarmee zorgde Loeki er eigenhandig voor dat reclame weer leuk werd. Sinds 2004 is de onhandige en immer verbaasde leeuw niet meer te zien. Daar moet dus verandering in komen.

More content below the advertising

 

10.000 handtekeningen

De dj's van het ochtendprogramma Jan-Willem Start Op zijn ervan overtuigd dat Loeki "nog altijd onverminderd populair is onder de Nederlandse bevolking". Zij hopen meer dan 10.000 handtekeningen te verzamelen. De STER liet in de uitzending weten dat ze niks garanderen, maar dat er in elk geval over gepraat zal worden als de dj's hun beoogde aantal handtekeningen weten te verzamelen. Op moment van schrijven gaat het helaas nog niet zo hard; drie uur na de lancering was de petitie pas dertienhonderd keer ondertekend.

 

Frekkel de Hond wint Loeki de Leeuw-award

Loeki de Leeuw was van 1972 tot en met 2004 te zien op de Nederlandse tv. Alle filmpjes werden met de hand gemaakt dus de STER zou puur vanwege de kosten niet al te happig zijn om Loeki terug te laten keren. Natuurlijk is de populaire Leeuw ook de naamgever voor de Gouden Loeki, de Award voor beste reclame van het jaar. Die werd gisteren nog gewonnen door het hartverwarmende hondje Frekkel.