Deze zomer is het 25 jaar geleden dat Clueless in de bioscoop verscheen. Om dat te vieren, hebben we de leukste weetjes over deze onweerstaanbare High School-komedie voor je op een rijtje gezet!

1. Clueless is gebaseerd op een roman van meer dan 200 jaar oud

Vooruit, een beetje fan weet inmiddels wel dat Clueless stiekem een bewerking is van Emma, de klassieke roman van Jane Austen. Regisseur (en scenariste) Amy Heckerling verplaatste het verhaal van het Engeland van de negentiende eeuw naar het Beverly Hills van de 90s. De personages hebben dan ook veel gemeen: zo zijn zowel Cher als Emma twee verwende rijkeluisdochters die niets liever doen dan eenzame mensen aan elkaar koppelen.


2. Reese Witherspoon was bijna Cher

Clueless is natuurlijk niet voor te stellen zonder Alicia Silverstone. Toch was zij beslist niet de enige die in beeld was voor de iconische hoofdrol. Het had weinig gescheeld of Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow of Reese Witherspoon hadden Cher Horowitz gespeeld. Opvallend genoeg nam Reese jaren later wraak door de hoofdrol van Legally Blonde weg te kapen voor de neus van Alicia Silverstone.

Article continues after the ad


3. Alicia Silverstone heeft haar rol te danken aan Aerosmith

Alicia heeft de hoofdrol in Clueless te danken aan haar optredens in de Aerosmith-video’s. Regissseur Amy Heckerling was zo onder de indruk van de jonge starlet, dat zij niet eens auditie hoefde te doen. Het werd nog even spannend toen de casting director liever de hoofdrolspeelster uit The Crush in de rol van Cher zag. Gelukkig bleek al snel dat ze het over dezelfde actrice hadden!


4. Cher draagt meer dan 60 verschillende outfits

Alicia Silverstone groeide dankzij de rol van Cher al snel uit tot een van de grootste mode-iconen van de 90s. Geen wonder, in een dikke anderhalf uur is zij te zien in niet minder dan 63 verschillende outfits! Na de opnames mocht de hoofdrolspeelster de kleding van topdesigners als Jean Paul Gaultier en Calvin Klein mee naar huis nemen. Later verklapte Silverstone dat ze alle outfits heeft gedoneerd aan het goede doel.


5. Clueless is nog altijd razend populair

De invloed van Clueless houdt niet op bij de in het oog springende mantelpakjes van Cher. In de loop der jaren is deze cultklassieker uitgegroeid tot een waar popcultuurfenomeen. Er wordt onder meer geknipoogd naar Clueless in titels als Gossip Girl, Killing Eve en The Kissing Booth. Onze favoriete hommage is echter deze clip van Iggy Azalea, nota bene opgenomen in dezelfde middelbare school als Clueless!


6. Ryan Reynolds zit ook in Clueless

Geloof het of niet, Clueless is de eerste bioscoopfilm waarin Ryan Reynolds zijn opwachting maakte. En hij hoefde er niet eens voor naar de studio te komen! De Deadpool-ster zit namelijk in een Mentos-reclame die even te zien is op de tv van Cher. Niet met je ogen knipperen, want het bioscoopdebuut van Reynolds is voorbij voor je er erg in hebt!


7. Er wordt gewerkt aan een heuse reboot

De afgelopen jaren is er veel gesproken over een mogelijke reboot van Clueless. Zo onthulde Paramount Pictures in 2018 dat zij werkten aan een remake van de geliefde High School-klassieker. En afgelopen weekend werd bekend dat er een televisieserie van Clueless in de maak is die draait om Chers bestie Dionne (in de film gespeeld door Stacey Dash). Het is nog niet bekend wanneer deze uitkomt, maar gelukkig staat het onverwoestbare origineel nog altijd op Netflix!