We nemen je even mee naar het jaar 1998: het jaar dat Google voor het eerst het daglicht zag. Het jaar dat President Clinton vooral in het nieuws kwam dankzij ene Monica Lewinsky. Het jaar dat Sex and the City, Family Guy en Will & Grace allemaal voor het eerst op de beeldbuis te bewonderen waren. Maar ook in de bioscopen was het absoluut een prachtig jaar. Ga vooral even rustig zitten, want er is een kans dat je stijl achterover slaat van de realisatie dat je ouder bent dan je doorhebt. Deze films tikken namelijk de 20 jaar aan.

Article continues after the ad

The Big Lebowski

6 maart 1998

The Big Lebowski leverde een hoop fantastische quotes op die je in de afgelopen 20 jaar ongetwijfeld vaak genoeg gebruikt hebt. Jeff Bridges leverde als The Dude een absolute cultklassieker en noemde het woord ‘man’ gedurende de film maar liefst 147 keer. 

City of Angels

10 april 1998

De uber-zoetsappige remake van Der Himmel über Berlin zit vol dramatische blikken van engel Nicolas Cage. We geven toe: je moet wel in de stemming zijn om deze film uit te zitten, maar in de afgelopen 20 jaar heb je ‘m vást al minstens 5 keer gezien. 

Godzilla

20 mei 1998

“Size does matter!” Niet alleen het budget voor Godzilla was flink, ook de hype voordat-ie op het witte doek verscheen was niet mis. Filmcritici maakten de film compleet kapot en met een 5.3 op IMDB is de reputatie nooit meer helemaal gerepareerd. Maar eerlijk is eerlijk: iedereen heeft Godzilla ooit gezien!

The Truman Show

1 juni 1998

Jim Carrey’s eerste “serieuze” hoofdrol pakte goed uit. De film harkte drie Oscar-nominaties binnen en is tot vandaag de dag een absolute must-see. 

Mulan

5 juni 1998

Met Mulan bracht Disney de jeugd van ’98 een absolute badass, die 20 jaar later nog even populair is. Sterker nog: er staat zelfs een live action-remake van de Disney-klassieker op de planning.

Doctor Dolittle

23 juni 1998

Na het uitlenen van zijn stem aan de film Mulan, liet Eddie Murphy zijn gezicht zien als ’s werelds favoriete dierendokter.

Armageddon

1 juli 1998

In 1998 werden we getrakteerd op 2,5 uur sci-fi-geweld uit handen van Michael Bay. Fun fact: NASA test met Armageddon de kennis van sollicitanten, die onjuistheden uit de film moeten plukken. Tot nu toe zijn dat er 160. 

There's Something About Mary

15 juli 1998

There’s Something About Mary groeide uit tot de derde populairste film van 1998. De romcom verschafte Cameron Diaz met haar ‘it-girl van de 90’s’-status. 

The Mask of Zorro

17 juli 1998

Een relatief onbekende producer genaamd Steven Spielberg zag in ’98 goud in een filmversie van Zorro, een rol die Antonio Banderas voor zijn rekening nam. Fun fact: Zorro zou oorspronkelijk door Sean Connery gespeeld worden.

Saving Private Ryan

24 juli 1998

Wellicht de grootste prestatie in filmland is de openingsscène van Saving Private Ryan. Het meesterwerkje werd bekroond met vijf Oscars en harkte verreweg het meeste geld van alle films in 1998 binnen.

Blade

19 augustus

Wesley Snipes nam de rol van Blade op zich en vergaarde zo door de jaren heen een grote fanbase voor het Marvel-karakter. De film zou later nog twee sequels krijgen.

Rush Hour

18 september 1998

Jackie Chan bekroonde het hoogtepunt van zijn bekendheid anno ’98 met de buddy cop comedy Rush Hour. We gaan niet zeggen dat dit een meesterwerkje is, maar vermakelijk is-ie wel!

The Parent Trap

15 oktober 1998

The Parent Trap stond op repeat op menig logeerpartijtje. En eerlijk is eerlijk, naast Mean Girls is dit misschien wel het beste werk wat Lindsay Lohan ooit heeft verricht…

American History X

30 oktober 1998

Edward Norton wees een rol in Saving Private Ryan af voor American History X. En dat is maar goed ook: Norton zet een prestatie waar je U tegen zegt neer. En ook al is de film nu 20 jaar oud, hij lijkt actueler dan ooit…

A Bug’s Life

25 november 1998

De tweede Pixar-film ooit (na Toy Story) was een groot succes. En ook vandaag de dag is de film nog steeds een hit bij kinderen. Wellicht omdat de film er nooit gedateerd uit zal gaan zien. 

You’ve Got Mail

18 december 1998

In You’ve Got Mail ontstaat een romance tussen Hanks en Ryan gewoon via het wereld wijde web. En ondanks deze ouderwetse manier van Tinderen, kijkt deze film ook nu nog lekker weg.