De documentaire Het doet zo zeer van Heleen van Royen heeft de Kristallen Film-status bereikt. Ruim 10.000 bezoekers zagen de film, een portret van de moeder van Heleen. Bij haar is beginnende dementie gediagnosticeerd.

Article continues after the ad

Bijzonder

Heleen ontving donderdagavond de award in RTL Boulevard. De Kristallen Film wordt uitgereikt door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds. En dit is bijzonder voor een documentaire: in tegenstelling tot speelfilms worden er gemiddeld per jaar maar een paar Kristallen Films voor een documentaire uitgereikt.

"Het is fantastisch", zei Heleen toen ze de award kreeg. "Ik ga 'm morgen meteen naar mijn moeder brengen." Maar of haar moeder nou blij was met de award…

Demente moeder

In de documentaire volgt Heleen haar moeder tijdens het dagelijks leven. Ze laat zien hoe de vrouw op bezoek gaat bij allerlei artsen, verzorgingstehuizen en klinieken. Ook wordt er over moeilijke zaken gesproken, zoals euthanasie. De film draait sinds vorige week in de bioscopen en wordt later vertoond op SBS, werd bekendgemaakt in RTL Boulevard.