Eindelijk hebben we dan een titel en een trailer voor de vierde Avengers-film. We krijgen een glimp van hoe het verder gaat na de cliffhanger aller cliffhangers, maar we krijgen er vooral veel nieuwe vragen bij.

 

0:21 Wat is dit voor gevaarte?

We zien hier een shot van een silhouet dat lijkt op Falcon, maar die overleefde het eind van Infinity War niet. Is dit misschien een soort van sarcofaag met vleugels waarin Tony Stark probeert zichzelf terug naar de aarde te transporteren?

 

 

1:07 - Waarom moet Black Widow het allemaal nog een keer uitleggen?

Als het gedaan is met Tony Stark die zijn beste versie weggeeft van David Bowie’s Major Tom, dan schakelt de trailer over naar de overgebleven Avengers op aarde. Als eerste horen we een voice-over van Black Widow. “Thanos heeft precies gedaan wat hij zei dat hij zou doen. Hij vernietigde vijftig procent van al het leven”. Aan wie moet zij dit nog uitleggen? Alle overlevenden zullen toch wel op de hoogte zijn van de universele ramp die de paarse Opperschurk heeft veroorzaakt? Hierna krijgen we een shot van Bruce Banner die jammert boven afbeeldingen van Spider-Man en Ant-Man. Dit kan natuurlijk een montage-truukje zijn: wellicht praat Natasha Romanoff hier Ant-Man bij, die net terug is uit de Quantum Realm.

 

 

1:24 Waarom wel een shot van Nebula (en niet van bijvoorbeeld War Machine of Rocket) ?

Naast de oorspronkelijke zes Avengers uit de eerste film zien we ook Nebula even voorbij komen. Dit duidt erop dat deze dochter van Thanos wellicht een grote rol in Avengers: Endgame gaat spelen. Om er maar even een spoiler in te gooien: in de Infinity Gauntlet-comics, waar Infinity War grotendeels op gebaseerd is, is het uiteindelijk Nebula die haar vader verslaat. Zij ontfutselt hem de Infinity Gauntlet en gebruikt die vervolgens zelf om de tijd terug te draaien. Niet geheel onwaarschijnlijk dus dat Endgame ook zou af zou lopen.

 

1:34 Wat? Is Hawkeye nou een ninja?

Ja, dat hebben jullie goed gezien. En deze scherpschutter heet ook niet meer Hawkeye maar luistert nu naar de naam Ronin.  In Infinity War hoorden we dat Hawkeye en Ant-Man huisarrest hebben gekregen na de gebeurtenissen in Civil War. In Ant-Man and The Wasp zagen we uitgebreid wat Scott Lang allemaal uitspookte toen hij noodgedwongen thuis moest zitten, maar het lijkt erop dat Jeremy Renner's Clint Barton de tijd benut heeft om net zo goed met het zwaard overweg te leren gaan als met de pijl en boog. Aan de omgeving te zien zit hij inmiddels niet meer thuis, maar is hij op wraak uit ergens in Azië.

 

1:40 Wat is Captain America’s masterplan?

De Avengers zitten in zak en as, totdat Steve Rogers een briljante ingeving krijgt en denkt te weten hoe ze alsnog Thanos kunnen verslaan. Maar wat wordt zijn masterplan? Hoe kunnen onze helden in 's hemelsnaam terug in de tijd gaan?

 

2:08 Hoe is Ant-Man teruggekeerd uit de Quantum Realm?

Twee Ant-man films lang werd ons uitgelegd hoe onmogelijk het is om terug te keren uit de Quantum Realm. Als je daar inzit, dan ben je verloren. Tenzij je man toevallig een briljante geleerde is die na meer dan twintig jaar eindelijk een ingenieuze constructie bedenkt om je er weer uit te halen, zoals de oorsprinkelijke Wasp overkwam in Ant-Man and the Wasp. Scott Lang heeft die mazzel niet, want zowel Hank Pym, Janet van Dyne als Hope van Dyne zijn alledrie weggevaagd door Thanos, terwijl Scott nog vastzit in deze andere dimensie. Hoe staat hij dan ineens bij de Avengers voor de deur?

 

 

 

Waar is Shuri?

Geruchten gaan al geruime tijd dat Shuri haar weggevraagde gote broer T'Challa tijdelijk zal vervangen als de nieuwe Black Panther. Dat zou gaaf zijn, maar in deze trailer zien we er nog niks van. Sterker nog, we zien haar gezicht ook even voorbijkomen tussen de weggevaagde helden?!

 

Waar is Pepper Potts?

Ook al is de helft van de trailer een direct aan Pepper gerichte boodschap van Tony Stark, toch zien we de roodharige geliefde van Iron Man nog nergens. Terwijl we weten dat zij zelf een Iron Armor pak aantrekt om samen met de Avengers de strijd aan te gaan tegen Thanos. Er is zelfs al een foto uitgelekt van Gwyneth Paltrow in haar pak. Dan hoeft dit toch niet langer geheim gehouden te worden?

 

Waar is Captain Marvel?

De after credits-teaser van Infinity War beloofde dat Captain Marvel voor redding zou komen zorgen in Avengers: Endgame. Daar is in deze trailer nog niks van te merken, want “Brie de Kree” is in geen velden of wegen te bekennen.

 

 

Heeft de titel Endgame nog iets te maken met deze scène uit Avengers: Age of Ultron?

In de tweede Avengers-film Age of Ultron hebben Tony Stark en Steve Rogers al een gesprek waarin Tony het over het ‘Endgame’ heeft. Daar lijkt hij het vooral over het Endgame te hebben als iets waar de Avengers altijd al naartoe hebben gewerkt. Wat dat betreft wel een toepasselijke titel dus, maar komt dit nog ergens terug?

 

Op 24 april zullen we antwoord krijgen op al deze vragen...

Een overzicht met de Rocky-films gerangschikt naar hoe goed ze zijn, dat is nogal voorspelbaar: natuurlijk komt dan de eerste Rocky bovenaan, gevolgd door de eerste Creed. Daarom hier een lijst met alle 8 Rocky-films gerangschikt naar hoeveel lol we eraan bleven. “Welke is de beste?” is immers een hele andere vraag als “Welke delen zou je nog een keer kijken als ze op tv komen?” Speaking about which, RTL7 gooit er vanaf 20 januari een week lang elke avond een andere Rocky-film doorheen.

8 – Rocky V (1990)

De vijfde Rocky is niet alleen één van de mindere films uit de reeks, het is ook één van de minder vermakelijke films uit de franchise. Onze boksheld belandt voortdurend van de regen in de drup, en daarnaast houdt hij zich hier voornamelijk met coachen bezig. Dat hoeft helemaal niet erg te zijn, maar als zijn naam op de filmposter staat verwacht je hem ook in de ring te zien. Hij mag wegens gezondheidsredenen echter niet meer professioneel boksen.

 

7 – Rocky Balboa (2006)

Toen Sylvester Stallone in 2006 opnieuw terugkeerde in de rol van zijn beroemdste personage, was het een aangenaam weerzien. Toch was er weinig aan deze film wat echt beklijft, wat ons het meest is bijgebleven waren Sly’s rare opgeplakte dan wel opgeschminkte wenkbrauwen die, vooral als je de film in HD kijkt, ontzettend afleiden.

 

6 - Rocky II (1979)

Terwijl er aan het einde van de eerste Rocky er na 15 rondes weinig meer over was van kemphanen Apollo Creed en Rocky Balboa, gaan de heren hier toch voor een rematch. Want de eerste film werd immers zowat de meest winstgevende film ooit gemaakt, dus natuurlijk moest er een vervolg komen. Een vervolg vol bittere rivaliteit, maar wel weer met een stevig eindgevecht.

 

5 – Creed (2015)

Regisseur Ryan Coogler en opkomend acteur Michael B. Jordan reanimeerden in 2015 de Rocky-franchise met deze rauwe film over de zoon van Apollo Creed. Het duo had met het drama Fruitvale Station al laten zien dat ze samen uitstekende dingen konden maken, maar met Creed verrasten ze vriend en vijand. Daarnaast wist Coogler uit Stallone zowat de beste acteerprestatie van zijn hele carrière te persen, wat de ouwe rot zowaar een Oscarnominatie en een Golden Globe opleverde. Het was voor Sly de eerste keer sinds de allereerste Rocky uit 1977 dat hij voor deze prijzen genomineerd was. Wel won hij in de tussenliggende jaren maar liefst tien (10!) Razzie Awards, waaronder ook twee voor Rocky IV.

 

4 – Rocky (1977)

Ja natuurlijk is de eerste Rocky nog steeds de beste, alhoewel de beide Creed-films toch ook bijna net zo goed zijn. Maar daarmee kijkt 'ie nog niet het lekkerst weg, vandaar deze vierde plaats. Deze klassieker won wel mooi Oscars voor Beste Film, Beste Regie en Montage, en was daarnaast nog genomineerd in zeven andere categorieën. En dat allemaal omdat een onbekende acteur net zo lang met zijn script leurde tot er een studio was die bereid was hem de hoofdrol te geven. De rest is geschiedenis.

 

3 - Rocky III (1982)

Nadat ze elkaar twee films tot pulp hebben geslagen zijn Rocky Balboa en Carl Weathers nu ineens goede vrienden. Gezellig! En Apollo wordt nu zelfs de trainer van zijn aartsrivaal, als deze het opneemt tegen de ruige Clubber Lang, gespeeld door niemand minder dan Mr. T. Daarnaast is deze derde Rocky ook nog eens de film waarvoor rockband Survivor die onverslijtbare stamper Eye Of The Tiger heeft geleverd. Bij het eropvolgende deel mochten de rockers trouwens weer meedoen met hun hit Burning Heart maar daarna bleken het toch niet zulke overlevers. Frontman Jimi Jamison kwam later wel weer boven water als zanger van I’ll Be Ready, beter bekend als het Baywatch-theme.

 

2 - Creed II (2018)

De eerste Creed was al uitstekend, maar de tweede doet er nog een flinke schep bovenop en weet zowat alles wat deze franchise zo boeiend maakt in één film te combineren. Loeispannende gevechten? Check. Meeslepend drama? Check. Een angstaanjagende tegenstander? Driedubbel check, want wat is Florean “Big Nasty” Munteanu een engerd. Als je Creed II als vervolg op Creed ziet, dan heb je een meer toegankelijke sequel, die meer een gespierde blockbuster is dan zijn vedergewicht voorganger. Maar Creed II is ook een vervolg op Rocky IV, en in dat aspect is dit een zeldzame sequel die in alle opzichten superieur is aan zijn voorganger.

 

1 - Rocky IV (1985)

Ook al behoort de vierde Rocky-film eigenlijk samen met de vijfde tot de twee lelijke eendjes in een verder uitstekende franchise, het vierde avontuur van meneer Balboa is zo compleet over the top dat het juist weer hartstikke leuk wordt. Stallone besmeurt zonder aarzelen de goede naam van de franchise en stapelt cliché op cliché in een onbeschaamd staaltje “America Fuck Yeah”-propaganda met een tenenkrommend hoog “Jongens dit kan echt niet”-gehalte, en dat maakt van Rocky IV nou juist zo’n guilty pleasure. En dan ook nog Dolph Lundgren in een badass-over the top schurkenrol als de ijskoude Ivan Drago. En een arena vol Russen in Moskou die uiteindelijk allemaal voor Rocky juichen. En Living in America, die geweldige titelsong van James Brown, wat later nog briljant gecoverd is door Weird Al Yankovic als Living with a Hernia. Het kan niet op.

 

 

Naast tal van spannende kwaliteitsseries staat er ook nog genoeg spul op Netflix dat misschien geen verantwoorde kwaliteit van de hoogste plank biedt, maar wel garant staat voor een middagje of avondje onbekommerde lol.  Deze monsterfilms bijvoorbeeld! Gewoon lekker onderuit zitten, verstand op nul zetten en laat het monstergeweld maar losbarsten!

Beyond Skyline

Toen scenarioschrijver Liam O'Donnell in 2010 zag hoe de verfilming van zijn script voor de monsterfilm Skyline wereldwijd werd neergesabeld, leek hij te denken: “Dan doe ik de volgende gewoon zelf”. Het vervolg werd namelijk door O'Donnell geregisseerd. Kritieken waren ook een stuk milder dan bij de eerste het geval was. Ook leuk om te vermelden dat dit de eerste Hollywood-produktie was met een redelijk grote rol voor vechtmachine Iko Uwais uit de Raid-films, en da's ook best wel een monster.
 

 

The Thing (2011)

Het korte verhaal “Who Goes There?” van science fiction schrijver John W. Campbell werd in 1951 voor het eerst verfilmd als The Thing From Another World. John Carpenter’s remake uit 1982, die gewoon The Thing heette, groeide echter uit tot een klassieker, met een heldenrol voor Kurt Russell. In 2011 mocht Nederlander Matthijs van Heijningen Jr. (ja inderdaad de zoon van filmproducent Matthijs van Heijningen) van Hollywood een eigentijdse remake maken met hoofdrollen voor Joel Edgerton en Mary Elizabeth Winstead. Deze was heus niet onaardig, alleen het origineel was gewoon ontzettend veel beter.

 

Cloverfield

Reuze-geheimzinnig deed J.J. Abrams eind 2007 over zijn mysterieuze project Cloverfield. Zelfs de titel mocht aanvankelijk niet vrijgegeven worden, waardoor de film aanvankelijk werd gepromoot als '1-18-08', naar de Amerikaanse releasedatum. Toen deze found footage monsterfilm eindelijk in première ging was de hype al zo gigantisch geworden dat de film zelf deze nog maar net kon rechtvaardigen.

 

De loeispannende spin-off 10 Cloverfield Avenue uit 2016 staat trouwens ook op Netflix, en die is eigenlijk nog veel beter. Aangezien dit meer een thriller is dan een monsterfilm hoort die echter niet in dit lijstje thuis. Over The Cloverfield Paradox kunnen we het maar beter niet meer hebben.
 

Anaconda

Deze lekker foute franchise werd vanaf deel drie pas echt leuk, want toen kwam David “The Hoff” Hasselhoff meedoen. Het onvolprezen Anaconda 3: Offspring staat helaas niet op Netflix, dus moeten we het doen met het eerste deel. Ook niet verkeerd, want hier bestaat de cast uit Jennifer Lopez, Ice Cube en Danny Trejo. De heerlijk neppe special effects doen je afvragen hoe dit ook in de bioscopen terecht is gekomen, en niet gewoon rechtstreeks naar de videotheken is gegaan. Niet alleen sleepte de film zes Razzie nominaties in de wacht, ook bemachtigde Anaconda een felbegeerde plaats op de Razzie-lijst van de ‘100 Most Enjoyably Bad Movies Ever Made’.

 

Tremors

Bij sommige B-films springt de lol er zo duidelijk vanaf dat ze per ongeluk weer serieus goed worden. Zo was dat ook het geval met Tremors, een horrorkomedie over monsters in de grond die een lekker dik aangezette ode aan oude monsterfilms was. Ook het vervolg Tremors 2: Aftershocks is te zien op Netflix.
 

 

Een jaar geleden heeft hoofdrolspeler Kevin Bacon nog meegewerkt aan een pilot-aflevering voor een tv-serie van Tremors, maar hij liet op zijn Instagram teleurgesteld weten dat The Syfy Channel na het zien van deze eerste aflevering toch besloot om niet verder te gaan met de serie.