Wie zegt dat je van tv kijken niets opsteekt, heeft nog niet de juiste Netflix-afdeling gevonden. Van deze 10 docu's die je op Netflix kunt bekijken leer je namelijk een heleboel! Heb jij ze allemaal al gezien?

1. Icarus

Je weet niet waar je aan begint als je Icarus aanzet. Het begint namelijk als onschuldige onderzoeksjournalistiek van amateurwielrenner Bryan Fogel die erachter wil komen wat doping met het lichaam doet. Al snel komt hij terecht bij dokter Grigory Rodchenkov, waarna de documentaire een complete wending neemt. We willen niet teveel verklappen, behalve dat je 121 minuten lang van verbazing je mond niet meer dichtkrijgt.

2. Dirty Money

Deze zesdelige documentaire duikt in de wereld van hebzucht en corruptie van bedrijven zoals je dat nooit eerder zag. Na afloop heeft je vertrouwen in de wereld een flinke deuk opgelopen, maar voel je je wel een stuk wijzer en minder goedgelovig.

3. Operation Odessa

Op het eerste gezicht is het moeilijk om te geloven dat deze documentaire geen maffiafilm is. In Operation Odessa komen een gangster uit Rusland, een oplichter uit Miami en een spion uit Cuba samen om een onderzeeër aan het Cali-kartel te verkopen om hun drugsbusiness een zetje te geven. Strak plan...

4. Amanda Knox

Amanda Knox beheerste jaren lang de wereldpers. Twee maal werd ze in Italië vastgezet en vrijgesproken voor de moord op Meredith Kercher. In deze documentaire doet Amanda, samen met de mensen die het meest betrokken waren bij de moordzaak, haar verhaal. Na afloop weet je nog steeds niet of de waarheid boven tafel is...

5. 13th

In 13th word je met je neus op de feiten gedrukt. Regisseur Ava DuVernay laat zien dat slavernij nog lang niet is verdwenen uit de Verenigde Staten, maar dat het slechts iets beter verdoezeld wordt. De cijfers zijn schokkend en laten je nog dagen lang nadenken over dit enorme probleem waar niet zomaar een oplossing voor te bedenken is.

6. Cowspiracy

Cowspiracy is een veelbesproken documentaire over een milieuactivist die oplossingen voor ingewikkelde klimaatproblemen probeert te bedenken. Grote milieuorganisaties negeren namelijk een enorme crisis en daar moet snel verandering in komen, vindt deze activist.

7. Twinsters

Wat als je op een dag een Facebook-berichtje krijgt van iemand die bizar veel op je lijkt? Het overkwam de Amerikaanse Samantha die in de Franse Anaïs haar spiegelbeeld zag. Zouden ze tweelingzussen kunnen zijn?

8. The Confession Tapes

In deze docuserie worden zeven verschillende zaken herbekeken. Zeven veroordeelde gevangenen menen dat hun bekentenis namelijk onvrijwillig was en door de verhoorders werd afgedwongen. Blijkt dat na naderinzien ook het geval?

9. Girls Incarcerated

Girls Incarcerated neemt een kijkje binnen de muren van een jeugdgevangenis, waar het er anders aan toe gaat dan je zou verwachten. Wat doet het met tienermeisjes als ze zitten opgesloten? 

10. Going Clear: Scientology and the Prison of Belief

Hét perfecte onderwerp voor een documentaire is toch wel Scientology. Het mysterie rondom deze kerk en het cult-achtige imago zijn perfecte onderzoeksmogelijkheden. Deze documentaire pakt de kerk dan ook flink aan.

Stan Lee R.I.P.
Stan Lee R.I.P.

Stan Lee is overleden. De bedenker van de Avengers, de X-Men, Spider-Man, de Hulk, de Fantastic Four en nog een heleboel andere wereldberoemde Marvel-personages is op 95-jarige leeftijd heengegaan. Ook al was Lee nog zo stokoud, toch komt zijn dood als een verrassing. De immer goedgeluimde geestelijk vader van zowat alle grote Marvel-helden dook immers nog steeds in cameo-rolletjes in vrijwel alle Marvel-films op.

 

 

Lee overleed maandag 12 november in het Mount Sinai ziekenhuis in Los Angeles, zo berichtte The Hollywood Reporter vroeg op de maandagavond. Niet veel later bevestigde zijn dochter het treurige nieuws tegenover persbureau Reuters.  

 

 

In samenwerking met tekenaar Jack Kirby bedacht Lee tal van iconische comic-helden. Vooral in het begin jaren zestig kende het duo een ongeëvenaarde creatieve periode toen ze in relatief korte tijd achter elkaar The Fantastic Four, Hulk, Iron Man, Thor, Silver Surfer en de X-Men lanceerden. Ook was hij jarenlang hoofdredacteur van Marvel Comics, waarbij hij al zijn teksten en columns aan de lezers steevast afsloot met zijn lijfkreet “Excelsior”.

 

 

Zijn laatste jaren kenmerkten zich helaas door een hoop gedoe in de privé-sfeer; na de dood van zijn vrouw Joan in juli 2017 begon hij ineens een rechtszaak tegen mede-directieleden van POW! Entertainment, een bedrijf dat hij in 2001 mede had opgericht. Hij klaagde zijn collega's aan voor een miljard dollar, en liet de zaak een paar weken later vallen. Ook was hij verwikkeld in een rechtszaak tegen zijn oud-zaakwaarnemer en had hij zelfs een straatverbod laten uitvaardigen tegen een assistent die hem belazerd had.

 

 

Stan Lee had nog geen cameo's opgenomen voor de drie volgend jaar te verschijnen Marvel-films Captain Marvel, Avengers 4 en Spider-Man: Far From Home. Het is niet bekend of hij al wel cameo's had opgenomen voor de bij Fox ondergebrachte Marvel-films X-Men: Dark Phoenix en The New Mutants. Zoniet, dan was zijn optreden in het onlangs verschenen Venom zijn laatste.

 

 

Detective Pikachu Pokemon Ryan Reynolds
Detective Pikachu Pokemon Ryan Reynolds

Toen bekend werd dat Ryan Reynolds de stem zou verzorgen van het gele Pokémon-beestje Pikachu in een live action Pokémon-film waren we vast niet de enigen die zich afvroegen of dat wat zou kunnen worden. Maar nu is hier de eerste trailer en het ziet er best wel te gek uit. Dit zagen we niet aankomen!?

 

 

Het wachten waard

Toen vorig jaar december bekend werd dat de vlotgebekte komiek de stem van Pikachu voor zijn rekening zou nemen schreven we nog “Wij kijken alvast uit naar het moment waarop de elektromuis z’n bakkes opentrekt en Deadpools sarcastische stem naar buiten komt”. Welnu, dat moment is hier en het was het wachten waard. Sinds Kevin Hart de stem verzorgde van het konijntje Snowball in The Secret Life of Pets hebben we niet meer zo'n uit duizenden herkenbare stem in combinatie met zo'n ogenschijnlijk onschuldig knuffelbeest meegemaakt. En afgaande op de reacties op Twitter zijn we zeker niet de enigen die enthousiast zijn.

 

 

Ryan Reynolds zelf stuurde de trailer met een hilarische tweet de wereld in, precies zoals we dat van hem gewend zijn:

 

Waar is Ash?

Pikachu's trouwe trainer Ash Ketchum duikt in deze film trouwens niet op, tot onze grote verontwaardiging. In plaats daarvan wordt de gele mini-detective aan een onervaren nieuwe trainer genaamd Tim Goodman gekoppeld. Die wordt gespeeld door Justice Smith, die we kennen als de getalenteerde rapper Ezekiel “Books” Figuereo uit de serie The Get Down en als de hysterische angsthaas uit Jurassic World: Fallen Kingdom.
 

 

Of een Pokemon met de stem van Deadpool ook een hele film lang leuk blijft weten we vanaf 8 mei, want dan vliegt Detective Pikachu de bioscopen in.