Bryan Fogel in de documentaire Larcus

Wie zegt dat je van tv kijken niets opsteekt, heeft nog niet de juiste Netflix-afdeling gevonden. Van deze 10 docu's die je op Netflix kunt bekijken leer je namelijk een heleboel! Heb jij ze allemaal al gezien?

More content below the advertising

1. Icarus

Je weet niet waar je aan begint als je Icarus aanzet. Het begint namelijk als onschuldige onderzoeksjournalistiek van amateurwielrenner Bryan Fogel die erachter wil komen wat doping met het lichaam doet. Al snel komt hij terecht bij dokter Grigory Rodchenkov, waarna de documentaire een complete wending neemt. We willen niet teveel verklappen, behalve dat je 121 minuten lang van verbazing je mond niet meer dichtkrijgt.

2. Dirty Money

Deze zesdelige documentaire duikt in de wereld van hebzucht en corruptie van bedrijven zoals je dat nooit eerder zag. Na afloop heeft je vertrouwen in de wereld een flinke deuk opgelopen, maar voel je je wel een stuk wijzer en minder goedgelovig.

3. Operation Odessa

Op het eerste gezicht is het moeilijk om te geloven dat deze documentaire geen maffiafilm is. In Operation Odessa komen een gangster uit Rusland, een oplichter uit Miami en een spion uit Cuba samen om een onderzeeër aan het Cali-kartel te verkopen om hun drugsbusiness een zetje te geven. Strak plan...

4. Amanda Knox

Amanda Knox beheerste jaren lang de wereldpers. Twee maal werd ze in Italië vastgezet en vrijgesproken voor de moord op Meredith Kercher. In deze documentaire doet Amanda, samen met de mensen die het meest betrokken waren bij de moordzaak, haar verhaal. Na afloop weet je nog steeds niet of de waarheid boven tafel is...

5. 13th

In 13th word je met je neus op de feiten gedrukt. Regisseur Ava DuVernay laat zien dat slavernij nog lang niet is verdwenen uit de Verenigde Staten, maar dat het slechts iets beter verdoezeld wordt. De cijfers zijn schokkend en laten je nog dagen lang nadenken over dit enorme probleem waar niet zomaar een oplossing voor te bedenken is.

6. Cowspiracy

Cowspiracy is een veelbesproken documentaire over een milieuactivist die oplossingen voor ingewikkelde klimaatproblemen probeert te bedenken. Grote milieuorganisaties negeren namelijk een enorme crisis en daar moet snel verandering in komen, vindt deze activist.

7. Twinsters

Wat als je op een dag een Facebook-berichtje krijgt van iemand die bizar veel op je lijkt? Het overkwam de Amerikaanse Samantha die in de Franse Anaïs haar spiegelbeeld zag. Zouden ze tweelingzussen kunnen zijn?

8. The Confession Tapes

In deze docuserie worden zeven verschillende zaken herbekeken. Zeven veroordeelde gevangenen menen dat hun bekentenis namelijk onvrijwillig was en door de verhoorders werd afgedwongen. Blijkt dat na naderinzien ook het geval?

9. Girls Incarcerated

Girls Incarcerated neemt een kijkje binnen de muren van een jeugdgevangenis, waar het er anders aan toe gaat dan je zou verwachten. Wat doet het met tienermeisjes als ze zitten opgesloten? 

10. Going Clear: Scientology and the Prison of Belief

Hét perfecte onderwerp voor een documentaire is toch wel Scientology. Het mysterie rondom deze kerk en het cult-achtige imago zijn perfecte onderzoeksmogelijkheden. Deze documentaire pakt de kerk dan ook flink aan.