Wie zegt dat je van tv kijken niets opsteekt, heeft nog niet de juiste Netflix-afdeling gevonden. Van deze 10 docu's die je op Netflix kunt bekijken leer je namelijk een heleboel! Heb jij ze allemaal al gezien?

More content below the advertising

1. Icarus

Je weet niet waar je aan begint als je Icarus aanzet. Het begint namelijk als onschuldige onderzoeksjournalistiek van amateurwielrenner Bryan Fogel die erachter wil komen wat doping met het lichaam doet. Al snel komt hij terecht bij dokter Grigory Rodchenkov, waarna de documentaire een complete wending neemt. We willen niet teveel verklappen, behalve dat je 121 minuten lang van verbazing je mond niet meer dichtkrijgt.

2. Dirty Money

Deze zesdelige documentaire duikt in de wereld van hebzucht en corruptie van bedrijven zoals je dat nooit eerder zag. Na afloop heeft je vertrouwen in de wereld een flinke deuk opgelopen, maar voel je je wel een stuk wijzer en minder goedgelovig.

3. Operation Odessa

Op het eerste gezicht is het moeilijk om te geloven dat deze documentaire geen maffiafilm is. In Operation Odessa komen een gangster uit Rusland, een oplichter uit Miami en een spion uit Cuba samen om een onderzeeër aan het Cali-kartel te verkopen om hun drugsbusiness een zetje te geven. Strak plan...

4. Amanda Knox

Amanda Knox beheerste jaren lang de wereldpers. Twee maal werd ze in Italië vastgezet en vrijgesproken voor de moord op Meredith Kercher. In deze documentaire doet Amanda, samen met de mensen die het meest betrokken waren bij de moordzaak, haar verhaal. Na afloop weet je nog steeds niet of de waarheid boven tafel is...

5. 13th

In 13th word je met je neus op de feiten gedrukt. Regisseur Ava DuVernay laat zien dat slavernij nog lang niet is verdwenen uit de Verenigde Staten, maar dat het slechts iets beter verdoezeld wordt. De cijfers zijn schokkend en laten je nog dagen lang nadenken over dit enorme probleem waar niet zomaar een oplossing voor te bedenken is.

6. Cowspiracy

Cowspiracy is een veelbesproken documentaire over een milieuactivist die oplossingen voor ingewikkelde klimaatproblemen probeert te bedenken. Grote milieuorganisaties negeren namelijk een enorme crisis en daar moet snel verandering in komen, vindt deze activist.

7. Twinsters

Wat als je op een dag een Facebook-berichtje krijgt van iemand die bizar veel op je lijkt? Het overkwam de Amerikaanse Samantha die in de Franse Anaïs haar spiegelbeeld zag. Zouden ze tweelingzussen kunnen zijn?

8. The Confession Tapes

In deze docuserie worden zeven verschillende zaken herbekeken. Zeven veroordeelde gevangenen menen dat hun bekentenis namelijk onvrijwillig was en door de verhoorders werd afgedwongen. Blijkt dat na naderinzien ook het geval?

9. Girls Incarcerated

Girls Incarcerated neemt een kijkje binnen de muren van een jeugdgevangenis, waar het er anders aan toe gaat dan je zou verwachten. Wat doet het met tienermeisjes als ze zitten opgesloten? 

10. Going Clear: Scientology and the Prison of Belief

Hét perfecte onderwerp voor een documentaire is toch wel Scientology. Het mysterie rondom deze kerk en het cult-achtige imago zijn perfecte onderzoeksmogelijkheden. Deze documentaire pakt de kerk dan ook flink aan.

More content below the advertising

Goed nieuws voor iedereen die na het zien van Bohemian Rhapsody trek heeft in meer rockbiopics: 2019 wordt opnieuw een topjaar voor muziekfilms. Zo krijgen we eind mei de Elton John-film Rocketman, en volgende maand al trakteert Netflix ons op The Dirt. Dit is de verfilming van de gelijknamige biografie over hardrockband Mötley Crüe.

More content below the advertising

 

Legendarische lomperiken

Ook al had deze uit L.A. afkomstige rockband een paar best wel briljante nummers (met Kickstart My Heart dat in de trailer te horen is als absolute topper), toch had de hele band bij elkaar eigenlijk net zoveel talent als Freddie Mercury in z'n kleine teen. Dat gemis maakten deze legendarische lomperiken echter meer dan goed met een extravagante levensstijl; geen enkele band waarvan alle leden nog in leven zijn heeft het ooit zo bont gemaakt als Mötley Crüe.

Drama

Het verhaal van de groep biedt daarnaast zoveel drama dat het een klein wonder is dat The Dirt nog niet eerder is verfilmd. Zo veroorzaakte zanger Vince Neill een dodelijk ongeluk, terwijl bassist Nikki Sixx een drugs-overdosis overleefde waarbij hij een paar minuten klinisch dood is geweest (waarover hij later dat prijsnummer Kickstart My Heart schreef). Drummer Tommy Lee was de grote dekhengst van de band, en hij was door de jaren heen zowel getrouwd met Heather Locklear als met Pamela Anderson. Gitarist Mick Mars was de enige van de vier die het tegen wil en dank kalm aan deed, omdat hij aan een zeldzame botziekte bleek te lijden. Mars wordt trouwens gespeeld door Iwan Rheon, beter bekend als die engerd van een Ramsey uit Game of Thrones.

The Dirt kan vanaf vrijdag 22 maart ook jouw hart kickstarten, want vanaf die dag is deze nu al beruchte hardrockbiopic te zien bij Netflix.

Regisseur Bryan Singer mag dan wel geweldige films gemaakt hebben, er komen steeds meer verhalen naar boven dat hij als persoon verre van geweldig is. Al langere tijd deden er geruchten de ronde dat de man achter topfilms als The Usual Suspects, Valkyrie, Bohemian Rhapsody én meerdere van de X-Men films zich schuldig gemaakt zou hebben aan misbruik van tienerjongens. Het Amerikaanse blad The Atlantic heeft deze week een doortimmerd stuk gepubliceerd waarin vier slachtoffers van de regisseur gedetailleerd beschrijven wat hij met hen gedaan heeft. De producent van zijn nieuwste film staat echter achter zijn regisseur.

More content below the advertising

 

Gedetailleerd beschuldigend stuk

Onlangs werd bekend dat Singer zich mag wagen aan een nieuwe reboot van de jaren tachtig-actiefilm Red Sonja. Deze film met Brigitte Nielsen in de titelrol en Arnold Schwarzenegger als publiekstrekker was in 1985 gemaakt om in te haken op het succes van Arnie's Conan The Barbarian-films. Toen het gedetailleerde stuk van The Atlantic deze week verscheen was het wachten op het ontslag van de regisseur, maar het tegendeel blijkt het geval: Singer beschuldigt de journalisten ervan hem zwart te maken, en producent Avi Lerner neemt het op voor zijn regisseur.

 

“Nepnieuws”

“Ik ga gewoon door met de voorbereidingen voor Red Sonja en Bryan Singer is gewoon nog aan de film verbonden. De $800 miljoen die Bohemian Rhapsody heeft opgebracht is het bewijs van zijn geweldige visie. Ik herken het verschil tussen nepnieuws en werkelijkheid, en ik sta achter mijn beslissing. In Amerika zijn mensen onschuldig totdat het tegendeel bewezen is”, aldus de producent.

Onhandelbaar tijdens opnames

Op zich zou Lerner er goed aan doen het stuk van The Atlantic toch even te lezen, niet alleen vanwege de aantijgingen van misbruik, maar ook omdat nogmaals uit de doeken wordt gedaan waarom Singer door 20th Century Fox ontslagen werd als regisseur nadat  de film al grotendeels was opgenomen. Naar verluidt viel met de filmmaker werkelijk geen land te bezeilen tijdens de opnames, als hij al kwam opdagen. En dan zou hij ook nog continu knallende ruzie hebben gehad met hoofdrolspeler Freddie Mercury. Malek gaf gisteren nog aan dat hij niets wist van de geruchten over Singer.

Eerdere reboot geschrapt

Toch moeten we nog maar zien of deze Red Sonja-reboot er echt gaat komen. In 2009 probeerden Robert Rodriguez en zijn toenmalige geliefde Rose McGowan het ook al, maar nadat de Conan-reboot uit 2011 met Aquaman himself Jason Momoa flopte, werden deze plannen geschrapt. Gelukkig hebben we de promotiefoto's nog.