Fyre Festival

Wie zegt dat je van tv kijken niets opsteekt, heeft nog niet de juiste Netflix-afdeling gevonden. Van deze 10 docu's die je op Netflix kunt bekijken leer je namelijk een heleboel! Heb jij ze allemaal al gezien?

More content below the advertising

1. Icarus

Je weet niet waar je aan begint als je Icarus aanzet. Het begint namelijk als onschuldige onderzoeksjournalistiek van amateurwielrenner Bryan Fogel die erachter wil komen wat doping met het lichaam doet. Al snel komt hij terecht bij dokter Grigory Rodchenkov, waarna de documentaire een complete wending neemt. We willen niet teveel verklappen, behalve dat je 121 minuten lang van verbazing je mond niet meer dichtkrijgt.

2. Dirty Money

Deze zesdelige documentaire duikt in de wereld van hebzucht en corruptie van bedrijven zoals je dat nooit eerder zag. Na afloop heeft je vertrouwen in de wereld een flinke deuk opgelopen, maar voel je je wel een stuk wijzer en minder goedgelovig.

3. Homecoming: A Film by Beyonce

Beyonce, koningin van de popmuziek… en eigenlijk de hele wereld, hield in 2018 een concert op Coachella waar nu nog over wordt gehyped. Homecoming is niet alleen een concertregistratie, het is een documentaire die opbouwt naar de hele magistrale uitvoering. Een spektakel dat iedere muziekliefhebber moet hebben gezien!

4. Fyre: The Greatest Party That Never Happened

In de hele menselijke geschiedenis is het Fyre Festival toch wel een van de grootste mislukkingen ooit. Oké het is niet zo erg als de Tweede Wereldoorlog, maar ergens in de buurt van Rapper Sjors komt het zeker! Het in 2017 mislukte festival heeft al meerdere documentaires opgeleverd en die van Netflix is zeker een van de beste. Bereid je voor op een avondje schadenfreude waarbij je kaak een paar keer op de vloer valt!

5. 13th

In 13th word je met je neus op de feiten gedrukt. Regisseur Ava DuVernay laat zien dat slavernij nog lang niet is verdwenen uit de Verenigde Staten, maar dat het slechts iets beter verdoezeld wordt. De cijfers zijn schokkend en laten je nog dagen lang nadenken over dit enorme probleem waar niet zomaar een oplossing voor te bedenken is.

6. Our Planet

Planet Earth is helemaal grijsgedraaid op Netflix, dus waar anders een vervolg plempen dan daar? Maar wees gerust, Our Planet is net zo’n ontroerend mooi kijkje in onze wereld als Planet Earth. De Netflix documentaire is niet alleen eye candy met schattige dieren en bijna-schattige insecten, het kijkt ook naar hoe mensen de natuur en het klimaat verneuken. Qua inzicht is Our Planet dus nog informatiever dan de legendarische voorganger.

7. Twinsters

Wat als je op een dag een Facebook-berichtje krijgt van iemand die bizar veel op je lijkt? Het overkwam de Amerikaanse Samantha die in de Franse Anaïs haar spiegelbeeld zag. Zouden ze tweelingzussen kunnen zijn?

8. Evil Genius: The True Story of America’s Most Diabolical Bank Heist

In 2003 probeert een pizzabezorger een bank te overvallen in Erie, Pennsylvania. Gebeurt wel vaker zou je denken, maar deze gek heeft een explosief om z’n nek zitten! Ook beweet hij dat ie wordt gedwongen om de overval te plegen. In deze meesterlijke true crime documentaire wordt ontrafeld hoe het ‘meesterplan’ voor de bankoverval precies bedacht is.

9. The Toys That Made Us

The Toys That Made Us maakt volwaardige documentaires over de populairste speeltjes van vroegah. Maar het zijn meer dan nostalgische terugblikken naar Transformers, Barbie en Hello Kitty. Deze documentairereeks kijkt ook naar de popculturele impact van elke franchise en interviewt de makers van het speelgoed over de moeilijkheden waar ze tegen aanliepen. Fascinerend en verplichte kost als je ergens nog wat He-Man poppetjes heb liggen rondslingeren.

10. Going Clear: Scientology and the Prison of Belief

Hét perfecte onderwerp voor een documentaire is toch wel Scientology. Het mysterie rondom deze kerk en het cult-achtige imago zijn perfecte onderzoeksmogelijkheden. Deze documentaire pakt de kerk dan ook flink aan.