De weg naar de hel is geplaveid met paranormale tienerfantasy zeggen ze wel eens. Na het succes van Twilight veranderden de ogen van Hollywood in twee grote dollartekens en nu, 10 jaar later, wordt er nog steeds aan deze spreekwoordelijke weg getimmerd. Wij zetten 7 films op een rij die wanhopig probeerden het succes van de vampierenreeks te evenaren.

Fallen

Bovennatuurlijke krachten? Check. Driehoeksverhouding? Check. Een vergezocht verhaal? Check, check, dubbelcheck. Vervang vampieren door een een roedel gevallen engelen en Fallen is bijna een 1 op 1 kopie van Twilight. Hoofdrolspeler Addison Timlin heeft zelfs Bella's emotieloze gezicht onder de knie.

Article continues after the ad
 

Beastly

In de officiële synopsis van Beastly staat de film aangeschreven als een ‘edgy teen romance’. Met zo’n beschrijving sta je bij voorbaat al 0-10 achter en de uitwerking hielp geenszins mee. Denk Beauty and the Beast in een high school-setting, maar dan kut. Er wordt constant met extreem zoete stroop gesmeerd en het einde is om te janken. 

 

Warm Bodies

Toen ‘Twilight met zombies’ werd aangekondigd gingen er terecht wat alarmbelletjes rinkelen. Het leek een bijna onmogelijk verhaal om te vertalen naar het witte doek, maar de makers van Warm Bodies wisten het in goede banen te leiden. De film is bijzonder grappig en het bizarre plot, waarin een zombie verliefd wordt op een levend meisje, neem je al snel voor lief.

 

I Am Number Four

In het leven geroepen als de start van een veelbelovende franchise. In I Am Number Four komt de knappe alien John naar de aarde om aldaar een verliefde studente van het kwaad te beschermen. De film ging vrij hard onderuit aan de box office en plannen voor een vervolg werden zonder pardon het raam uit gebonjourd.

 

Fifty Shades of Grey

Weinig mensen weten dat er wat vunzige Twilight fan-fiction aan de basis stond van ’s werelds meest succesvolle erothriller. Schrijver E.L. James publiceerde – onder de noemer Snowqueen’s Icedragon – een stel sexy verhalen over Bella en shovelface Edward.  Uiteindelijk moest ze het verhaal verwijderen, omdat het als ‘too sexual’ werd geclassificeerd.  Enfin, 10 jaar later is Snowqueen’s Icedragon gruwelijk rijk, zitten wij nog steeds azijnzeikerige stukjes te tikken en vind Dakota Johnson haar seksscènes in Shades nog steeds saai.

Red Riding Hood

Warner Bros. kwam – kacheltje lam van de Kool Aid – in 2011 met Red Riding Hood, waarin Roodkapje en de wolf uiteindelijk trouwen. De uitwerking was nog bedroevender dan het idee zelf. En dat terwijl niemand minder dan Leonardo DiCaprio het project bestierde - we hadden 'm zelfs nog in dit lijstje kunnen verwerken. Zelfs Twilight-regisseur Catherine Hardwick werd van stal gehaald om de film in goede banen te leiden. Het mocht niet baten: Red Riding Hood is dramatisch slecht.

 

The Host

Twilight-auteur Stephanie Meyer kon ook zelf de neiging niet weerstaan haar Vampierenreeks te kopiëren. Het resultaat? The Host, waar een stel aliens de lichamen van mensen overnemen. Meyer kreeg – niet geheel verrassend – vrijwel direct een filmdeal aangeboden. Waar Twilight nog op enige waardering kon rekenen, is The Host bar en broos. Met een bedroevende score van 9% is het een van de slechtst gerecenseerde Young Adult-films ooit. Gelukkig is actrice Saoirse Ronan goed terechtgekomen!

 

Ben je een Twilight-fan? Bekijk dan ook ons lijstje met 5 redenen waarom het wél de perfecte love story is.