De weg naar de hel is geplaveid met paranormale tienerfantasy zeggen ze wel eens. Na het succes van Twilight veranderden de ogen van Hollywood in twee grote dollartekens en nu, 10 jaar later, wordt er nog steeds aan deze spreekwoordelijke weg getimmerd. Wij zetten 7 films op een rij die wanhopig probeerden het succes van de vampierenreeks te evenaren.

Fallen

Bovennatuurlijke krachten? Check. Driehoeksverhouding? Check. Een vergezocht verhaal? Check, check, dubbelcheck. Vervang vampieren door een een roedel gevallen engelen en Fallen is bijna een 1 op 1 kopie van Twilight. Hoofdrolspeler Addison Timlin heeft zelfs Bella's emotieloze gezicht onder de knie.

More content below the advertising
 

Beastly

In de officiële synopsis van Beastly staat de film aangeschreven als een ‘edgy teen romance’. Met zo’n beschrijving sta je bij voorbaat al 0-10 achter en de uitwerking hielp geenszins mee. Denk Beauty and the Beast in een high school-setting, maar dan kut. Er wordt constant met extreem zoete stroop gesmeerd en het einde is om te janken. 

 

Warm Bodies

Toen ‘Twilight met zombies’ werd aangekondigd gingen er terecht wat alarmbelletjes rinkelen. Het leek een bijna onmogelijk verhaal om te vertalen naar het witte doek, maar de makers van Warm Bodies wisten het in goede banen te leiden. De film is bijzonder grappig en het bizarre plot, waarin een zombie verliefd wordt op een levend meisje, neem je al snel voor lief.

 

I Am Number Four

In het leven geroepen als de start van een veelbelovende franchise. In I Am Number Four komt de knappe alien John naar de aarde om aldaar een verliefde studente van het kwaad te beschermen. De film ging vrij hard onderuit aan de box office en plannen voor een vervolg werden zonder pardon het raam uit gebonjourd.

 

Fifty Shades of Grey

Weinig mensen weten dat er wat vunzige Twilight fan-fiction aan de basis stond van ’s werelds meest succesvolle erothriller. Schrijver E.L. James publiceerde – onder de noemer Snowqueen’s Icedragon – een stel sexy verhalen over Bella en shovelface Edward.  Uiteindelijk moest ze het verhaal verwijderen, omdat het als ‘too sexual’ werd geclassificeerd.  Enfin, 10 jaar later is Snowqueen’s Icedragon gruwelijk rijk, zitten wij nog steeds azijnzeikerige stukjes te tikken en vind Dakota Johnson haar seksscènes in Shades nog steeds saai.

Red Riding Hood

Warner Bros. kwam – kacheltje lam van de Kool Aid – in 2011 met Red Riding Hood, waarin Roodkapje en de wolf uiteindelijk trouwen. De uitwerking was nog bedroevender dan het idee zelf. En dat terwijl niemand minder dan Leonardo DiCaprio het project bestierde - we hadden 'm zelfs nog in dit lijstje kunnen verwerken. Zelfs Twilight-regisseur Catherine Hardwick werd van stal gehaald om de film in goede banen te leiden. Het mocht niet baten: Red Riding Hood is dramatisch slecht.

 

The Host

Twilight-auteur Stephanie Meyer kon ook zelf de neiging niet weerstaan haar Vampierenreeks te kopiëren. Het resultaat? The Host, waar een stel aliens de lichamen van mensen overnemen. Meyer kreeg – niet geheel verrassend – vrijwel direct een filmdeal aangeboden. Waar Twilight nog op enige waardering kon rekenen, is The Host bar en broos. Met een bedroevende score van 9% is het een van de slechtst gerecenseerde Young Adult-films ooit. Gelukkig is actrice Saoirse Ronan goed terechtgekomen!

 

Ben je een Twilight-fan? Bekijk dan ook ons lijstje met 5 redenen waarom het wél de perfecte love story is.

More content below the advertising

Sterren die andere sterren nadoen: het blijft tof om te zien. Maar wie doet het best zijn collega’s na en is de absolute koning van de celebrity impressions? Deze bekendheden komen aardig in de buurt!

Tom Hiddleston

als IEDEREEN

Graham Nortons sofa is de perfecte plek om je vakgenoten na te doen. Tom Hiddleston doet er gewoon vier in één ruk: Owen Wilson, Christopher Walken, Al Pacino én Robert de Niro, die op dezelfde bank zit. Dan heb je ballen!
 

 

More content below the advertising

Benedict Cumberbatch

transformeert in Chewbacca

Alle Cumberbitches gleden bijna van de bank af toen ze dit zagen: hún Benedict transformeerde voor even in Chewie, met uiteraard een geniale Wookie-roar! Dit houdt ons nog wel even zoet totdat Chewbacca terugkeert in Star Wars: Episode IX (de opnames zitten er in ieder geval al op).
 

 

Leonardo DiCaprio

geeft ons Jack Nicholson

Er zijn al genoeg acteurs die Jack Nicholsons intonatie en manier van spreken geniaal na kunnen doen. Hét gezicht, met die karakteristieke wenkbrauwen, is een stukje moeilijker. Maar Leo flikt het gewoon! Kijk maar, vanaf 2:20.
 

 

Tom Cruise

doet Jack Nicholson

Weer een Nicholson-impression, zelfs twee! Tom Cruise werkte natuurlijk als eens samen met de acteerlegende in A Few Good Men. In die film doet Cruises personage die van Nicholson zelfs na. Kijk maar:
 

 

Jim Carrey

als Elvis Presley

Jim Carreys indrukwekkende acteercarrière is al fantastisch genoeg. Toch vond hij ergens nog tijd en transformeerde Jim al in elke denkbare acteur ooit (Clint Eastwood, Jack Nicholson, James Dean). Deze act, waarin ‘ie in Elvis verandert, blijft echter een topper.
 

 

Meerdere acteurs

doen Nicolas Cage

In deze compilatie wagen verschillende acteurs zich aan cultacteur Nic Cage. Simon Helberg uit The Big Bang Theory doet het verrassend goed. Helaas doet niemand de onnavolgbare NOT THE BEES!-scène…
 

 

Jay Pharoah

kan alles

Ex-SNL-ster Jay Pharoah kan half Hollywood nadoen. Hij gooit er de ene na de andere superster uit. Vooral zijn impressions van Denzel Washington, Jason Statham, Kevin Hart én Jay-Z zijn niet van deze aarde. Geweldig!
 

 

Jordan Peele

waarschuwt ons als Obama

Comedian, acteur én horrorregisseur Jordan Peele, bekend van Get Out en Us, ook wel bekend als nu al de engste film van 2019, doet een fantastische Obama. Toch kleeft er nog een eng randje aan deze impression: het is namelijk een waarschuwing voor de deepfake-techniek. Een manier om geloofwaardig nepnieuws de wereld in te slingeren.
 

 

Bill Hader

als Star Wars-personages!

Bill Hader kan werkelijk alles met zijn stem. In de late night-show van Conan O’Brien transformeert hij in een creperende Jabba the Hutt én een tauntaun die zijn laatste adem uitblaast. Beetje obscuur, maar wel fantastisch.
 

 

Kristen Wiig

impression-queen

Ho, wacht even: het is momenteel één groot sausage fest met al die gasten. Waar zijn de vrouwelijke impressions? Je hebt gelijk. En wie kunnen we beter laten zien dan Kristen Wiig? Deze geniale comédienne en SNL-legende haalt werkelijk alles uit de kast bij haar transformaties. Vooral Björk weet ze perfect neer te zetten. Maar er is nog véél meer:
 

 

Ross Marquand

is een impression-god

Wow! We hebben ‘m hoor, de koning van de impressions! The Walking Dead-acteur Ross Marquand (zijn personage Aaron belandde op onze TWD-lijst met beste personages) kan letterlijk elke acteur nadoen, zo lijkt het. Bekijk deze compilatie en je bent helemaal overtuigd:
 

 

Praten vrouwen net zoveel in films als mannen? Dit is niet een vraag waar we altijd stil bij staan wanneer we een film kijken. Onderzoek van The Geena Davis Institute on Gender in Media drukt ons met de neus op de feiten: mannen praten alleen maar meer in films ten opzichte van vrouwen! Hoewel we leven in een periode van vooruitgang en emancipatie is het met de filmindustrie belachelijk slecht gesteld op dit gebied. De nieuwe resultaten liegen er niet om bij de Oscar-winnaars voor Best Picture: meer dan de helft scoort bedroevend. 

More content below the advertising

Het Geena Davis instituut heeft onderzoek gedaan naar de representatie van vrouwenstemmen in films die een Oscar hebben gewonnen voor Best Picture. 122 films met de Best Picture award zijn geanalyseerd met vrij teleurstellend resultaat. Van de 5554 pratende personages was slechts 29.2% vrouwelijk. De verhouding van 3 mannen op 1 vrouw in films is hetzelfde als in 1946. Het concept emancipatie staat kennelijk niet in het woordenboek bij de makers van deze films. 

Bechdel Test

De test die uitgevoerd wordt om te kijken of een film aan de eisen van vrouwelijke representatie voldoet is een zogenaamde Bechdel Test die als volgt werkt: Een film moet minimaal 2 benoemde vrouwelijke personages hebben die een gesprek voeren over iets anders dan een man. Dit gesprek hoeft slechts één keer voor te komen in een film om te slagen.

Teleurstellend

Klinkt als een vereiste dat makkelijk haalbaar is, toch? Think again: blijkbaar niet. In de jaren ’30 hebben meer films deze test doorstaan dan in het huidige decennium! Films als Moonlight, Slumdog Millionaire en Gladiator falen deze test allemaal. Van alle films met een Oscar voor Best Picture sinds 1929 heeft slechts 49% de test gehaald: erg teleurstellend dus.