Ralph Fiennes en Michael Gambon op de set van Harry Potter and the Order of the Phoenix

Door Net5 zitten we iedere maandag weer helemaal in de Harry Potter-flow. Niets kan die magie kapotmaken! Alhoewel: deze 10 behind the scenes-beelden doen aardig hun best om alle magie in één klap weg te vagen…

1. Nep-Hagrid

Hagrid’s lengte-verschil werd dus niet alleen via computerwerk gesimuleerd. Soms, voor bepaalde shots, kwam er een ‘echte’ reus aan te pas. De makers plakten Robbie Coltrane’s gezicht er later digitaal op. Oh, oke…
 

2. Zwaard van Godric Gryffindor

Wanneer Harry in The Deathly Hallows Part I met gevaar voor eigen leven het zwaard van Godric Gryffindor uit die bevroren plas vist, staat Daniel Radcliffe gewoon in een green screen-studio. Enige fantasie – dat hij op zijn minst toch wel echt in de buitenlucht was – kun je opzij schuiven. Allemaal fake.
 

3. Dobby

Om Kreacher te animeren, moest er een dwerg-acteur in zo’n onflatteus motion capture-pak kruipen. Ook Dobby kreeg een stand-in. Maar bij zijn extreem zielige dood-scène (The Deathly Hallows Part I) kwam er op een gegeven moment een duffe pop aan te pas. WTF?


Zo wisten de acteurs waar ze ongeveer moesten kijken en dan kreeg Dobby uiteindelijk digitaal een plekje in de scene. Ziet er alleen wel een beetje crappy uit, zo’n pop. Naar verluidt kan het altijd slechter: Daniel moest het voor The Chamber of Secrets doen met een tennisbal op een stok als stand-in voor Dobby!

Kijk, zo ging dat er aan toe op de set:


4. Ik zie dubbel

Ja, zelfs The Boy Who Lived heeft een stunt double nodig. Uiteraard mocht Daniel Radcliffe niets overkomen tijdens heftige scènes. Logisch! Maar toch: als we voortaan een Harry Potter-film kijken, proberen we deze gast te spotten. Beetje jammer.

 

5 Basilisk

Oef… De angstaanjagende Basilisk is toch niet zo eng wanneer je ziet dat het achter de schermen een mechanisch monsterkop blijkt te zijn. En die konden de makers ook nog eens loshalen. Blegh.

 

6. Voldemort en Dumbledore

Kijk ze eens chillen tussen takes door, die Ralph Fiennes en Michael Gambon. Het vaagt toch wel in één keer alle onderlinge spanning tussen Voldemort en Dumbledore weg. En wat zien we daar? Heeft Voldy een… neus? Kan er ook nog wel bij.

 

7. Voldemort zonder opsmuk

Ralph Fiennes maakte diepe indruk als opperslechterik Voldemort. Maar als je alle digitale opsmuk wegneemt, ziet hij er uit als een of andere zweverige ‘performance artist’. En die neus? Die wordt via effecten gehalveerd.

Shit, dit beeld blijft voor altijd op onze netvlies gebrand. 


8. Hogwarts

Tovenaarskasteel Hogwarts: de plek waar we nog vaak in wegdromen. Helaas bestaat dit gebouw niet in het echt. De makers gebruikten combinaties van zelfgebouwde sets en drie verschillende kastelen waardoor het leek alsof het echt één locatie was. Voor de ‘afstandsshots’ werd een maquette gebouwd. Pfff. Sneaky.


Je beste optie om toch nog een beetje Hogwarts-magie mee te pakken? Bezoek de Warner Bros. Studios in Leavesden, daar staan veruit de meeste iconische Potter-sets. En dit indrukwekkende schaalmodel hierboven!

 

9. Daniel Radcliffe en Helena Bonham Carter

OMG: deze foto?! Dood ‘m met vuur! Harry en Bellatrix zouden nooit zo met elkaar om moeten gaan. Lekker boeiend dat Daniel en Helena het zo goed met elkaar konden vinden, maar houd dit lekker voor de privé-sferen, oké? Bellatrix is de grootste en meest beruchte heks ooit. 

We zien Helena dan ook véél liever op deze manier:


10. Duelleren

Ooit over nagedacht hoe de acteurs hun duels filmden? Hoe awkward moet dat wel niet zijn, een beetje zwiepen en zwaaien zonder dat er daadwerkelijk spreuken uit je toverstok knallen? Deze knullige behind the scenes-beelden laten zien hoe Molly Weasley (Julie Walters) en Bellatrix LeStrange (Helena Bonham Carter) hun epische strijd filmden. Toch best lachen! En stiekem best knap, zo'n groot inlevingsvermogen. 
 

Article continues after the ad