Vin Diesel als Dominic Torretto in Fast & Furious

Straatracer, internationale spion én een ‘famly’-man: Dominic Torretto (Vin Diesel) is de man die wij allemaal willen zijn. Om dit doel te bereiken boren wij de wijsheden aan die Torretto in de Fast & Furious-films met de kijker deelt. Stoelriemen om: vandaag racen wij richting de wijsheid!

10. “It don't matter if you win by an inch or a mile. Winning's winning.”

In de explosieve wereld van straatracen worden conflicten in een paar seconden beslist. De verschillen zijn piepklein, maar één ding staat als een paal boven water: het resultaat telt. Zelfs de grootste eikels in Fast & Furious (en dat zijn er véél!) accepteren deze basisregel. Afspraak is afspraak en bijna gewonnen is… verloren!

 

9. “I live my life a quarter mile at a time. For those ten seconds or less, I’m free.”

Dominic Torretto vertelt in The Fast and the Furious over zijn bewogen familiegeschiedenis. Zijn vader stierf in een crash nadat hij werd aangetikt door een concurrent. Dom sloeg deze gast bijna dood, waarna hij zélf levenslang geschorst werd als racer. Sindsdien rooft hij… videorecorders uit rijdende vrachtwagens en racet hij illegaal op de straten van Los Angeles.

Article continues after the ad

Hij doet alles om zijn ‘famly’ te beschermen én te onderhouden, maar geniet van de levensgevaarlijke dragraces omdat hij éven geen gezeik aan zijn hoofd heeft. Sommige mannen gaan lekker sportvissen, maar Dom scheurt met 300 kilometer per uur over het asfalt.

8. “A real driver knows exactly what’s in his car.”

In de vroege Fast & Furious-films is racen het allerbelangrijkste ter wereld, voordat de films ineens over internationale spionage, terroristen en superwapens gingen. Als de beste racer van Los Angeles deelt hij waardevolle wijsheden met zijn ‘famly’ en in het bijzonder Brian O’Conner (Paul Walker), de agent die in de tuning-scene infiltreert.

Een racer, maar het geldt eigenlijk voor elke professional, moet in zijn vakgebied van alles op de hoogte zijn. Ben je een expert of een wannabe? Neem je lot in eigen hand!

7. “I’m one of those boys who appreciates a fine body, regardless of the make.”

Dominic Torretto is een ruwe bolster met een blanke pit. Hij kan soms een eikel zijn, maar huidskleur speelt bij Dom geen enkele rol! Of je nou wit, zwart, geel of blauw bent: zolang je een ‘fine body’ hebt wil Dom wel naar je loeren.

Meer niet, natuurlijk, want als Dominic Torretto íets is, is het wel een gentleman.

6. “The only thing that matters is who is behind the wheel.”

Torretto is een ster in het uitdagen van zijn vijanden zónder ze direct te bedreigen! In de macho-racewereld hoef je maar één ding over iemands auto, stuurmanskunsten of penis te zeggen en er vindt alweer een straatrace plaats! Eigenlijk is Fast & Furious daarmee… een soort Step Up voor stoere mannen.

Wat in de Fast & Furious-films nooit helemáál duidelijk wordt is of Torretto dit op een slimme manier doet om uit te dagen, óf dat hij er zelf ook echt in gelooft. We hopen het eerste, maar we vermoeden het tweede.

5. "Money will come and go. We know that. But the most important thing in life will always be the people in this room, right here, right now. Salud, mi familia.”

Dominic Torretto doet alles voor zijn familie (‘famly’) en de rest is maar bijzaak. Zijn familie bestaat uit zijn ehm… familie, maar óók uit zijn teammaten en beste vrienden.

Ja, familie zorgt soms voor gezeik maar Dom weet dat hij op zijn ‘famly’ kan rekenen als er videorecorders gestolen moeten worden of superwapens onschadelijk worden gemaakt.

4. "You don't turn your back on family. Even when they do.”

Dominic Torretto is enorm kieskeurig als het om zijn ‘famly’ gaat en als je er eenmaal inzit dan kom je er niet zo makkelijk meer uit! Torretto en zijn crew laten hun familie nooit in de steek, nooit! Spoiler alert: In F9 blijkt Dominic Torretto een broer te hebben die door Dom in de steek is gelaten.

Dom zei dit over zijn vrouw Letty, die Dom niet meer herkende omdat ze geheugenverlies had. In The Fate of the Furious was het juist Toretto’s crew die hém bleef steunen, ook al veroorzaakte hij bijna een kernoorlog(!) onder druk van Cipher.

3. "Show me how you drive, I'll show you who you are.”

De wereld van Dominic Torretto draait helemaal om snelle auto’s en daarom móét en zal elke wijze spreuk iets met racen te maken hebben! Toch is deze wijsheid van Dom helemaal zo slecht nog niet: tijdens een race laat iemand zijn ware aard zien, en daarom is het een prima manier om te zien wat voor vlees je in de kuip hebt.

Dat geldt natuurlijk ook voor koken, voetballen, dansen, schaken of whatever, maar een levensgevaarlijke race over de A2 is áltijd een optie!

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

2. "I don't have friends. I got family.”

Dominic Torretto is een serieus man en daarom heeft hij geen tijd voor ‘vrienden’. Hij zoekt mannen en vrouwen van stavast, die voor hem door het vuur gaan én waarvoor hij zelf tot het gaatje gaat. Je échte vrienden zijn de familie die je zelf uitkiest! Dát is de ware betekenis van ‘famly’.

 

1. “No matter where you are, whether it's a quarter mile way, or halfway across the world, you'll always be with me, and you'll always be my brother.”

De eerste vier Fast & Furious-films draaiden (grotendeels) om straatraces, en vanaf Fast Five veranderde die focus. Er werd nog wel eens geracet maar de serie veranderde bewoog richting spectaculaire actiefilms met elementen van spionage. Dominic Torretto en zijn crew veranderden hierdoor natuurlijk óók!

Torretto en Brian O’Conner ontmoetten elkaar in het illegale racecircuit en werden daar ‘famly’. Pas toen de straatracers promoveerden tot internationale superspionnen besefte Torretto dat hun passie voor snelle auto’s slechts bijzaak was. Doms speech over zijn vriend Brian is één van de hoogtepunten uit de Fast & Furious-saga, omdat hij eigenlijk over acteur Paul Walker ging die omkwam bij een auto-ongeluk.

 

Fast & Furious 9

Het negende avontuur van Dom en zijn ‘famly’ draait nu in de bioscoop. In onze recensie lees je dat de absurde actie wederom van bijzonder hoog niveau is! Wist je dat er óók gewerkt wordt aan een spin-off over de superschurk Cipher (Charlize Theron)?

De andere hoofdrolspelers in Fast & Furious zijn natuurlijk de geweldige racewagens: dit vinden wij de gaafste uit de reeks! Hier kun je alle films uit de reeks streamen, om alvast in de stemming te komen.