Er is meer voor nodig dan een groot budget en beroemde acteurs. Zelfs een geweldig script kan volledig verpest worden door CGI-voorbeelden als deze.

Article continues after the ad

We gaan de komkommertijd nog missen als het weer razend druk wordt na de zomer. Zo’n nieuwsluwe periode geeft ons bijvoorbeeld mooi de tijd om eens na te gaan welke bijzondere video’s we over het hoofd hebben gezien. Deze compilatie van Screen Rant is alweer iets ouder, maar wij waren van begin tot eind geboeid door de CGI-effecten die inderdaad zó slecht waren, dat we ze waarschijnlijk uit ons geheugen hebben verbannen. Check de video hierboven.

X-Men Origins: Wolverine

Er is over het algemeen weinig kritiek op de Wolverine-films met Hugh Jackman, maar deze prequel uit 2009 vormde een uitzondering. Jackmans performance was zoals altijd naar behoren en de film maakte een gezonde winst, maar waarom zagen zijn klauwen er nepper uit dan in de eerste X-Men film van negen jaar eerder?

The Hobbit: The Battle of the Five Armies

Het lijkt misschien vreemd om in dit lijstje een film tegen te komen van Peter Jackson, die juist furore maakte met de special effects in de Lord of the Rings-trilogie. Maar in de latere Hobbit-films leunde hij volgens kenners wel érg zwaar op CGI, met één specifieke scène als voorbeeld. Draken, tovenaars en Orcs vinden we allemaal prima, maar Legolas die de wetten van de zwaartekracht overtreedt, dat gaat echt te ver.

The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2

De vroege dagen van special effects liggen ver achter ons, maar het nabootsen van een menselijk gezicht met CGI is nog altijd een helse klus. We zijn nu eenmaal bijzonder goed getraind in het herkennen van (echte) gezichten, dus je kunt je afvragen waarom de makers van de laatste Twilight-film niet gewoon een echte baby namen voor deze scène.

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull

De vierde Indiana Jones-film werd door velen verguisd, niet in de laatste plaats vanwege het overschot aan CGI-effecten vanaf de allereerste scène. Als voorbeeld in deze compilatie dan ook de computergegenereerde goffer die − zeker met terugwerkende kracht − als slecht voorteken diende voor de rest van de film. Laten we hopen dat hiervan wordt geleerd bij het maken van de volgende Indiana Jones-film!

Green Lantern

Zeiden we dat Indiana Jones werd verguisd? De kritiek op Green Lantern was zo mogelijk nog scherper. Het budget van 200 miljoen dollar werd nooit terugverdiend met Ryan Reynolds in een superheldenpak dat volledig uit CGI bestond. Als ze hem in een normaal kostuum hadden gehesen, was de kritiek al veel minder erg geweest, en hadden de filmmakers meteen een zak geld bespaard.

The Matrix Reloaded

Na The Hobbit is ook dit een voorbeeld van de aloude wet dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie geven voor de toekomst. The Matrix mocht dan één groot snoepje voor het oog geweest zijn, het vervolg was dat zeker niet. Je kunt waarschijnlijk wel raden welke scène in deze compilatie als voorbeeld wordt genomen.

The Mummy Returns

Dit is de een na oudste film uit het lijstje (2001), en verdient om die reden misschien iets meer medelijden. Maar met Dwayne Johnson als de verschrikkelijk slecht gemaakte Scorpion King werd de slechterik in deze film zo onbedoeld komisch, dat dit toch ook in 2001 al écht niet te vergeven was.

Fantastic Four

Fantastic Four (2015) is dan weer véél recenter, en op vele manieren ook echt wel beter uitgevoerd dan het vorige voorbeeld van veertien jaar eerder. Dat mag ook wel, en mede daarom is het onbegrijpelijk dat er in deze film volledige tanks verdwijnen en achtergrondbeelden slordig worden hergebruikt.

Air Force One

Dit is dan de alleroudste film uit de lijst (1997), dus ook hier mogen we best met iets meer coulance naar kijken. De makers van deze compilatie prijzen de entertainmentwaarde van de Harrison Ford-klassieker, maar maken een goed punt: als men in Jurassic Park (1993) al dinosaurussen tot leven kon wekken, waarom zag de vliegtuigcrash in Air Force One er dan zo verschrikkelijk nep uit?

King Kong

Over dinosaurussen gesproken: natuurlijk weten we dat die niet echt zijn, maar zo’n overduidelijke greenscreen-scène als in King Kong is echt niet goed te praten. Als je naar alleen deze beelden kijkt, is het moeilijk te geloven dat de rest van de film eigenlijk best de moeite waard is.