Gelukkig weten we inmiddels dat Outlander met (in ieder geval) twee seizoenen verlengd is! Helaas is een verschijningsdatum voor het vijfde seizoen nog niet bekend... Om je door deze Droughtlander heen te helpen, zetten we in dit toplijstje 10 partyfeitjes over Outlander voor je op een rijtje.

1. Sam Heughan wilde dolgraag een rol in Game of Thrones

Misschien hadden we de 300 euro voor die dvd-set sneller afgerekend als onze Jamie daadwerkelijk een rol had weten te scoren in Game of Thrones. Aan de ijzeren wil van acteur Sam Heughan lag het in ieder geval niet! Hij deed maar liefst zeven (!) keer auditie voor GoT, namelijk voor de rollen van Renly Baratheon, Loras Tyrell en een rekruut van de Night’s Watch.

Article continues after the ad

2. Wat ze zeggen over kilts blijkt echt waar…

We hebben allemaal wel eens gehoord dat Schotse mannen niets onder hun kilt dragen. Een broodje aap of een waarheid als een koe? Sam Heughan komt met het verlossende antwoord. De acteur heeft zich namelijk laten ontvallen niets onder zijn kilt te dragen én daar enorm van te genieten… /faints

Outlander Jamie Schotse kilt

3. Liam Neeson of Sean Connery als Jamie?

Ver voordat Outlander tot serie werd gesmeed, wilde Hollywood al aan de haal gaan met de boekenreeks. Voor die eerste filmadaptatie had men niemand minder dan A-listers Liam Neeson en Sean Connery op het oog voor de rol van Jamie!

4. Of wat denk je van Katherine Heigl als Claire?

Bovenstaande Outlander-film is nooit van de grond gekomen. Geen wonder dat Hollywood het een aantal jaar later opnieuw wilde proberen. Ook voor die filmadaptatie had men al wat ideeën over de casting. De rol van Claire moest worden vertolkt door Katherine Heigl, die je kunt kennen uit Grey’s Anatomy en – zo leerden we eerder dit jaar – een rol heeft gescoord in Suits.

Outlander Jamie Claire

5. Outlander is geïnspireerd door Doctor Who

Het nog altijd enorm succesvolle Doctor Who vormde een van de inspiratiebronnen voor Outlander. Op een avond keek schrijver Diana Gabaldon naar een oude aflevering van de serie, waarin het personage Jamie McCrimmon (gespeeld door Frazer Hines) een kilt draagt. Dankzij deze scène wist Gabaldon de historische roman die ze toch al wilde schrijven invulling te geven. Bonusfeitje: je kunt Hines ook terugzien in Outlander, namelijk in de laatste aflevering van het eerste seizoen als Sir Fletcher Gordon.

6. Gabaldon wist een cameo te scoren in het eerste seizoen

Ook Gabaldon herself kun je kort terugzien in de serie! Benieuwd naar de schrijver haar acteerprestatie? Zet dan seizoen 1, aflevering 4 maar weer eens aan. Je ziet haar voorbij komen (en twee zinnen uitspreken) als Iona MacTavish.

Schrijfster Diana Gabaldon met cast Outlander

7. “Sam Heughan is te grotesk om Jamie te spelen”

Het allereerste personage dat gecast werd voor de Outlander-serie was Sam Heughan als Jamie. Bijzonder, aangezien Gabaldon niet meteen haar fiat gaf… Toen ze foto’s van de acteur zag, noemde ze hem zelfs grotesk! Gelukkig kwam ze alsnog bij haar verstand toen ze hem op bewegende beelden voorbij zag komen.

8. Sam Heughan zit het langst in de make-upstoel

Van alle acteurs brengt Heughan de meeste tijd door in de make-up-stoel. Dat komt natuurlijk door die super realistische littekens op zijn rug. De make-up-mensen hebben maar liefst 4 uur nodig om die nare striemen te fiksen! Ze gebruiken daarvoor siliconen, die zo kwetsbaar zijn dat alle scènes zonder shirt eerst moeten worden gefilmd.

Outlander Jamie littekens Claire

9. Voormalig premier David Cameron wilde Outlander uitstellen

David Cameron regelde een geheime ontmoeting met Sony om te verzoeken de première van Outlander in Engeland uit te stellen. De voormalig premier was namelijk bang voor de politieke consequenties! Om precies te zijn, vreesde hij voor het effect van de serie op het Schots onafhankelijkheidsreferendum. Volgens Cameron zou een serie over Schotse rebellen de uitslag behoorlijk kunnen beïnvloeden... Sony ging akkoord en Outlander werd uitgesteld.

10. Claire en Frank schreven liefdesbrieven op de set

Caitriona Balfe (Claire) en Tobias Menzies (Frank) schreven elkaar tussen de opnames door liefdesbrieven. Daarbij bleven ze in character. Het idee was dat het schrijven van de liefdesbrieven het opnemen van seksscènes minder ongemakkelijk zou maken.